Tárkonyos füstölt húsos bableves

Kevés magyar családot ismerek, ahol ne főztek volna még bablevest ilyen vagy olyan formában. Ám ha nem mindennapi módon akarjuk, pici változtatással egy egészen új ízvilág tárul elénk, ami sokkal pikánsabb, mint a hagyományos!

Figyelem csak hedonistáknak! 🙂

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt hús /csülök, tarja, oldalas, stb)
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 50 dkg száraz bab
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyem, levele is 2-3 szál
  • zeller, levele is 1-2 szál
  • 1 karalábé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 3 db piros szárított egész paprika
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • tárkonyecet ízlés szerint 1-2 ek.
  • 1 szem kockacukor vagy egy tk. kristálycukor
  • tejföl; erős paprika; fél kg savanyú káposzta – opcionális

rántáshoz:

  • 2 ek. liszt
  • zsiradék
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, /bors/ ízlés szerint


Elkészítés:

Előző este a babot, és ha szükséges a füstölt húst beáztatjuk.

Hideg vízben /kb.3 liter/ a húst a babérlevelekkel az apróra vágott vöröshagymával, szárított csöves paprikával, egy szem kockacukorral feltesszük főni. Sózni később kell, a füstölt húsból még kioldódik! A babról leöntjük a vizet, a zöldségeket megtisztítjuk. A forrástól számítva egy órát főzzük, majd hozzátesszük a füstölt kolbászt, babot, fél óra múlva a zöldségeket, a sűrített paradicsomot, sót, ételízesítőt ízlés szerint. Amikor minden megpuhult, zsemleszínű rántást készítünk; az apróra vágott fokhagymát hozzáadjuk, kicsit pirítjuk együtt, levesszük a tűzről,/ könnyen megég és keserű lesz!/ beletesszük az őrölt pirospaprikát. A levest berántjuk vele, főzzük pár percig, majd ízesítjük a tárkonyecettel, tálaláskor petrezselyemzölddel és tejföllel gazdagíthatjuk.

Most pedig jöhet a pikáns csavar; ha még jobban fel akarjuk turbózni, a babbal együtt fél kg apróra vágott, enyhén átmosott savanyú káposztát főzhetünk bele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s