Diós csiga

 Imádok kelt kalácsot sütni! Már maga a dagasztás is olyan, mintha élne és lélegezne a kezem alatt a tészta! Nem beszélve a fenséges illatról, akár nyers, akár a sülő kalács, az embernek a gyermekkorát idézi.

Ezt a receptet kezdőknek is ajánlom, mert a siker garantált!

d8

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 tojássárgája
  • 4 ek. cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek. olaj
  • 4 dl tej
  • csipet só
  • 1 egész tojás a kenéshez

Töltelékhez:

  • 30 dkg dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott margarin

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros kézmeleg tejben. Hozzáadjuk a liszthez, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk, lehet géppel is, de én kézzel jobban szeretem. Addig dagasztjuk, amíg az „eresz meg nem csordul” J vagyis izzad a homlokunk. Mikor a tészta szép hólyagokat vet, letakarjuk, és langyos helyen 45 percig kelesztjük, legalább a kétszeresére.

Nyújtódeszkára borítva kinyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra, olvasztott margarinnal meglocsoljuk, megszórjuk a cukorral összekevert dióval. Feltekerjük , mint a bejglit, kb. 4 cm-enként felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kicsit a tenyerünkkel lenyomkodjuk, még fél órát a tepsin is kelni hagyjuk. Felvert egész tojással megkenjük, 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

A képekre kattintva galéria nyílik az elkészítés lépéseiről!


Tipp:

Ugyanezt elkészíthetjük kakaós porcukorral is! A kakaós csigát, mikor már majdnem kész,  2-3 ek. forró vaníliáscukros tejjel meglocsolom, és készre sütöm.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s