Erdélyi krumplileves

Ezt a levest akkor kóstoltam, mikor Erdélyben átutazóban megálltunk egy fogadóban. Azóta már számtalanszor elkészítettem, mert megunhatatlan, és sokkal nagyobb ízvilága van, mint a hagyományosnak. Kiadós és nagyon laktató.

Hozzávalók:

  • fél kg krumpli
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • személyenként 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 l víz
  • 2-3 babérlevél
  • petrezselyemzöld
  • egészkömény, só,bors,
  • csipetnyi lestyán
  • csipetnyi borsikafű
  • ha van 2-3 ek.házi konzerv lecsó
  • 1-2 ek. tárkonyecet ízlés szerint
  • 1 kockacukor
  • 5 dkg zsír
  • 3 ek. liszt
  • 1 ek őrölt paprika

Elkészítése:

A zsiradékon kicsit megpirítom az egész köményt, belehintem a lisztet, zsemleszínűre pirítom, majd a tűzről levéve, belekeverem az őrölt paprikát. Felengedem hideg vízzel, beleteszem az egész hagymát, a babérleveleket, lecsót, sót, csipetnyi borsot, kockacukrot, felforralom. Vigyázat, könnyen kifut! Beleteszem a kockára vágott krumplit, pár perc múlva a karikára vágott kolbászt, a szárított lestyánt, borsikafüvet,/tényleg csipetnyit, mert intenzív íze van!/ . Puhára főzöm, a tejföllel hőkiegyenlítést végzek, és beleteszem a levesbe, ízesítem tárkonyecettel. Személyenként egy-egy tojást /óvatosan, hogy egészbe maradjon/beleengedek, pár percig főzöm, tálaláskor petrezselyemzölddel megszórom.

Tipp:

Ha nincs szezonja a paprikának, és a paradicsomnak, szívesebben használom az általam konzervált lecsót.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s