Marhaszegy barnamártással

Ennek az ételnek számtalan előnyét élvezem. Ha gyermekünk nem eszi meg a zöldségeket, akkor is szeretni fogja; cseréptálban a sütőben készül, ez mellett más teendőinket is el tudjuk végezni; ha vendégeinket valami különleges fogással akarjuk kínálni; ha előre akarunk főzni, mert melegítve is kiváló!

IMG_4105

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhaszegy, vagy oldalas
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 kisebb zeller
  • 3 zellerszár
  • 3 babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl vörösbor
  • 5 ek. sűrített paradicsom
  • 3 dl vörösbor
  • őrölt színes bors, só
  • vörösbor- vagy tárkonyecet ízlés szerint

 

Elkészítése:

A tetszőlegesen darabolt húst megsózzuk, alaposan megszórjuk színes borssal, és kevés zsiradékon pirosra sütjük mindkét oldalát.

Cseréptálba helyezzük, beledobáljuk az összedarabolt zöldségeket, babérlevelet, sűrített paradicsomot, hagymákat, felöntjük a vörösborral, valamint 2 dl vízzel /vagy alaplével/  sóval, borssal megszórjuk.

Kb. 2,5 órán át sütjük 180 fokon, ha a hús megpuhult, kiszedjük a tálból.  A zöldségeket turmixszoljuk, ha szükséges még ízesítjük, 1-2 kanál ecettel pikánssá tesszük. Visszatesszük a húsokat a mártásba, kicsit betesszük a sütőbe, hogy összeforrjon, majd kivesszük, pár percet állni hagyjuk, tésztával tálaljuk.

Tipp:

Ha 2-3 ek. mustárt és tejfölt adunk hozzá, vadassá alakíthatjuk!

 

A képekre kattintva galéria nyílik!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s